Alajärvellä Luoma-ahon kylässä – tarkemmin sanottuna Kulmalassa – sijaitsee vuonna 1930 perustettu perinteikäs Luoma-ahon Leipomo.

Perustukset leipomotoiminnalle rakennettiin Antti Jp. Luoma-ahon ostaessa kylässä toimineen kaupan vuonna 1926. Sekatavarakaupan sieluksi muodostui Mäkelän Helle, jolla kaupanteko oli verissä. Tekeminen sitoi Antin ja Hellen tiiviisti yhteen ja 1930-luvulla pariskunta laajensi yhdessä voimakkaasti kauppatoimintaansa. Leipomon toiminta käynnistettiin 1800-luvulta peräisin olevalla Ellantuvan leivän juurella, joka toimii edelleenkin Luoma-ahon ruisleivän maun takeena. Kauppa ja leipomo saivat pian rinnalleen peltiverstaan ja hankkipa Antti myös taksiluvan, jonka voimin taksitoiminta jatkui Kulmalassa aina 1950-luvulle saakka. 30- ja 50-lukujen välillä yritys oli liikevaihdoltaan yksi Alajärven suurimpia, ja erilaisia tavaroita kuljetettiin aina Pietarsaaresta Petsamoon saakka. Avioliittoon ”susipari” Helle ja Antti vihittiin lopulta 13.6.1942.

Antin ja Hellen poika Esko oli pienestä pitäen mukana leipomon toiminnassa. Sen verran Andstenin Miina kävi tuuraamassa, että Esko ehti suorittaa rippikoulun. Vanhan leipomon sydän oli tiilinen puulämmitteinen leivinuuni,  joka lämmitettiin rimoilla. Leipomossa kaikki työ uunin lämmityksestä taikinan valmistukseen oli käsityötä. 50 kiloisten jauhosäkkien kantaminen oli myös jokapäiväistä hyväselkäisen nuoren miehen työtä.

1953 peltiverstas ja kauppa lopettivat, mutta leipomo jatkoi toimintaansa Eskon ottaessa leipomon vetovastuun 1960-luvulla.

1970-luvulle saavuttaessa yritys sai nykyisen nimensä ja Eskon vaimo Marjatta tuli mukaan yritystoimintaan yrittäjänä ja toisena yhtiömiehenä. Vuonna 1973 rakennettiin uusi leipomorakennus toiselle puolelle Paalijärventietä ja leipomon koneellistaminen aloitettiin. Uudessa leipomossa ei enää tarvinnut lämmittää rimoilla vaan kaikki laitteet toimivat sähkön voimalla. Myös pakkauspuolta ja kylmätiloja kehitettiin ja erilaisia tilajärjestelyjä tehtiin useasti liiketoiminnan laajentuessa. Myös Helle oli aktiivisesti mukana toiminnassa kunnostautuen vielä vanhoilla päivillään erinomaisena puhelinmyyjänä.

Luoma-ahon Leipomo on aina painottanut leipää ja pullaa, joissa on koneellistamisesta huolimatta säilytetty laadukas käsityön leima. Alueen puheenparteen onkin juurtunut hieman mahtipontinen sanonta: ”Luoma-ahon leivässä reikäkin on ravitsevaa.”

Vuonna 1995 leipomon yhteyteen perustettiin lähikauppa, jonka yhteydessä alkoi 2000-luvun alussa liikennöidä myös kauppa-auto, jonka reitit kiertelivät pääasiassa Alajärven kunnan alueella, mutta poikkesivat toisinaan myös Kuortaneen, Soinin, Vimpelin ja Kyyjärven kuntien puolella. Vuonna 2012 kauppa-auto lopetti toimintansa kannattamattomana.

Kesäkuussa 2012 toteutettiin sukupolvenvaihdos kolmannen polven leipurin Petrin jatkaessa Luoma-ahon leipomoperinteitä isoäitinsä ja isänsä jalanjäljissä. Luoma-ahon Leipomon uuni lämpenee tänäkin aamuna kukonlaulun aikaan aivan kuten miltei 90 vuotta aikaisemmin. Kyläläisten vasta herätessä toimiinsa leijailee ilmassa tuttu, vastapaistetun leivän tuoksu, jonka alkuperää ei tarvitse arvailla. Sieltä se kantautuu: Oman kylän uunista.